Hajmax hajbeültetés - 1025 Budapest Szépvölgyi út 100/B. | Ingyenes konzultáció: +36 70 5 888 666 | E-mail: info@hajmax.hu

HAJHULLÁS, KOPASZODÁS, HAJRITKULÁS, HAJVESZTÉS

Egészséges ember, ritkuló haj: a hormonális kopaszodás

A hormonális hajhullás (alopecia androgenica) folyamatában kulcsfontosságú szerepet játszik egy DHT (dihidro-tesztoszteron) nevű hormon, a tesztoszteron egyik származéka. Ez a hormon a bőrben helyileg alakul ki, és egyik legismertebb hatásaként a hajhagymákhoz kötődve azok kihullásához vezet.

 

A hajhagymák DHT-érzékenysége nem egyforma. Elöl-oldalt érzékenyebb, a tarkónál pedig kifejezetten érzéketlen hajhagymákat találunk. Pontosan úgy, ahogy a mellékelt Hamilton-Norwood skálán, a hormonális kopaszodás fokozatait bemutató ábrasoron látszik.

Hamilton-Norwood skála

Hölgyek esetében a hormonális hajhullás oka ugyanúgy a DHT. A hormon érzékeny hajhagymák eloszlása, és így a kopaszodás általában a fejtető közepét érinti először, a fokozatokat a Ludwig skála szemlélteti.

Ludwig skála

Egyéb eredetű hajvesztések

Állapotok és ártalmak egész sora vezethet a haj megritkulásához. Felmerülhet kiváltó okként hosszan tartó betegség, nagyobb műtét, lelki megrázkódtatás, állandó stressz, a pajzsmirigy hormontermelésének zavara, bőrgomba, autoimmun betegség, hiányos táplálkozás, nem megfelelő kozmetikai szerek használata, de akár valamely gyógyszer mellékhatásaként is észlelhetünk hajritkulást.


A nem androgén eredetű kopaszodás kivizsgálása bőrgyógyász és belgyógyász szakorvos feladata. A kiváltó ok felderítésével, és célzott terápiával érhetjük el a legjobb eredményt.

Hegszövet

Hegszövet keletkezhet műtét, sérülés, égés következtében a fejbőrön. A hagyományos “strip” hajátültetés, ahol az átültetendő hajhagymák kinyeréséhez egy egész bőrcsíkot vágnak ki a tarkótájékról, szintén maradandó, esetenként kifejezetten széles heget hagy (ezt a módszert mi nem használjuk).


A hegszövet nem tartalmaz természetes színanyagot, más a rostszerkezete, mint a bőré, és eredendően nem tartalmaz szőrtüszőt sem. Ennek ellenére élő, egészséges szövet, ami az általunk beültetett hajhagymák jelentős részét képes megtartani.
A beültetett hajszálak takarják a heget, egyenletesebb összhatást eredményeznek a környező hajas fejbőrrel (hegkorrekció).

Kihúzott hajszálak

Amennyiben a hajas fejbőr valamely külső hatásra veszített hajhagymáiból (pl. baleset során kitépett hajcsomó, vagy trichotillomania, azaz kényszeres hajtépkedés miatt), hajátültetéssel kiválóan orvosolható a probléma. Trichotillomania esetén az alapbetegség kezeltetése természetesen a műtét feltétele.