Hajmax hajbeültetés | E-mail: info@hajmax.hu

Tévhitek a hajbeültetéssel kapcsolatban

Az alábbi tévhiteket a konzultációkon leggyakrabban felmerülő kérdések alapján gyűjtöttük össze. Válaszainkat orvosaink többéves tapasztalata és a hajbeültetéssel kapcsolatos hazai és nemzetközi szakmai publikációk alapján tesszük közzé.

A FUT jobb mint a FUE

A FUT vagy más néven strip hajbeültetés egy régi, mára már elavultnak számító technika. A strip módszer lényege, hogy a donorterületről egyetlen nagy hajas fejbőr csíkot távolítanak el. Ez lényegesen leegyszerűsíti a hajátültető orvos munkáját. Azonban több hátránya is van. Egyrészt nagy, látható heget hagy a donorterületen. Másrészt a hajas fejbőr csík feldarabolása során rengeteg hajhagyma megsérülhet, így előfordulhat, hogy a páciensnek végül kevesebb ép hajhagymát ültetnek át, mint amennyit kivettek. Összességében a hajmennyiség a műtét során csökkenhet.

A hajbeültetés után örökre gyógyszert kell szedni

A hajbeültetés során átültetett haj örökre megmarad, ehhez nem kell semmilyen gyógyszeres kezelés. Az átültetett haj lényege éppen az, hogy a hátsó, tarkó feletti részen lévő hajak nem érzékenyek a DHT hormon hatására, így nem hullanak ki tőle. Az eredetileg is a fejtetőn növő haj azonban tovább hullhat DHT hatásra. Ez akkor fordulhat elő, ha valaki olyan stádiumban jön hajat beültetni, amikor a hajhullása még tart. Ennek kivédésére lehet különböző hatóanyagokat (minoxidil, finasteride) tartlamazó gyógyszereket használni.

A FUE2 módszer jobb, mint a FUE

Bizonyos hajbeültetéssel foglalkozó cégek használják a FUE2 kifejezést, azonban ez nem több, mint reklámfogás. A FUE módszert Dr. William Rassman fejlesztette ki és publikálta. Azóta ez a módszer számít a hajbeültetés legkorszerűbb technikájának. Dr. Rassman említést tesz ugyan FUE2 módszerről, ezt azonban még nem publikálta. Minden modern hajklinikán azonos módszerrel, a FUE technikával dolgoznak, melynek lényege a hajcsoportok egyesével történő eltávolítása és beültetése. A legkönnyebben ezeket az információkat úgy lehet ellenőrizni, ha külföldi honlapokon is utánanéznek annak, amit a konzultáción hallanak.

A Single Hair Extraction technológia

A Single Hair Extraction (szálankénti hajkivétel) technológia szintén egy kiváló reklámszakember fejében született meg. Minden FUE technikát használó hajátültető orvos ki tud venni hajhagymákat egyesével is. Ez egy közismert módszer, melyet szemöldök-beültetés során szoktak alkalmazni. Hajbeültetésnél azonban kifejezetten rosszabb hatást lehet elérni egy hajhagymát tartalmazó graftok átültetésével. Egyrészt azért, mert a lehető legsűrűbbre ültetett haj is kétszer-háromszor ritkább lesz, ha a graftok csak egy hajszálat tartalmaznak. Egy négyzetcentiméter fejbőrre maximum 50 graft fér. Ez egyes graftok estén 50 hajszál, 3-as graftok esetén 150 hajszál. Az egészséges hajas fejbőrön egy négyzetcentiméteren 120-350 hajszál található. Mint látható, egyes graftokkal ennek a sűrűségnek a fele sem érhető el. Másrészt azért, mert a nagy hajcsoportokból ritkán sikerül egyetlen hajhagymát úgy kivenni, hogy a mellette lévők ne sérüljenek. A megsérült hajhagymák nem termelnek többé új hajszálakat. A páciensnek így végül kevesebb haja lesz, mint a hajbeültetés előtt volt.

A 0,6 mm-es és a 0,8 mm-es kivételi tű új fejlesztés

A 0,6-os és 0,8-as extracter és implanter azóta létezik, mióta szemöldök-beültetés van. Ezek szintén alapvetően szemöldök-beültetés során használt eszközök, minden klinika rendelkezik ilyen tűvel. Azonban az egy hajszálat tartalmazónál nagyobb hajcsoportok esetében a kivétel során a hajhagymák igen könnyen megségülhetnek, ezért nem célszerű ezt hajbeültetés során alkalmazni (lásd a fenti, Single Hair Extraction technológiáról szóló bekezdést). A hegesedés szempontjából a különbség elenyésző (0,2-0,4 mm). Akinek rosszabb a sebgyógyulása, annak is csak 4-5 cm távolságról, a hajszálakat széthúzva láthatóak apró világosabb pontocskák a kivételi területen. Annak a páciensnek, akinek rosszabb a sebgyógyulása, annak így is, úgy is láthatóak lesznek pontocskák. Akinek jobb a sebgyógyulása, annak nem látható semmi. A beültetési területen pedig eleve nincs hegesedés, mivel ott nem történik szöveteltávolítás, csak a szövetek szétválasztása.

Melyik a jobb módszer: gépi, vagy kézi hajkinyerés?

Eredmény tekintetében nincs különbség abban, hogy a graftokat kézi, vagy gépi kiszedővel távolítják el a donor területről. A gépi alkalmazás elsősorban felgyorsítja a haj kinyerésének folyamatát, de semmiképp nem eredményez jobb esztétikai képet. Klinikánk mindkét módszert nagy biztonsággal alkalmazza az egyéni adottságoktól függően.

A kivétel után a hajhagyma újraképződik

A hajátültetés lényege, hogy a hajhagymát kivesszük az egyik területről, és átültetjük a másikra. Az eltávolított hajhagyma helyére nem nő másik. Ez azonban mégsem okoz látható ritkulást a donorterületen. Egyrészt, mert a tarkó feletti részen a haj eleve annyival sűrűbben nő, mint a többi területen, hogy nem látható különbség. Másrészt a jobb klinikákon (mint például a Hajmax hajklinikán) olyan protokollt használnak, mely megadja, hogy milyen sűrűségű haj esetén hány hajcsoportot kell hagyni két kivett hajcsoport között.