Hajmax hajbeültetés | E-mail: info@hajmax.hu

Hajátültetési Módszerek

A hajátültetés, mint szövetátültetés

Hajátültetés alatt egy személy saját szöveti egységének (graft, azaz átültetendő szövet, tartalmazza a follikuláris egységet, azaz a természetes, pár darabból álló hajhagyma csoportokat) adott területről (donor terület) egy másik területre (recipiens terület) történő áthelyezését értjük, ahol a szöveti egység bőrszövetet, kötöszövetet, hajhagymákat és hajszálakat tartalmaz. Nem csak az adott hajszál, hanem a hajszálat termelni képes sejtcsoport is átültetésre kerül.

 

A fogadó terület sajátjaként kezeli a jövevény szövetet, és úgy gyógyul, mintha csupán megsérült volna. Ellátja tápanyaggal, oxigénnel az új sejteket, gyógyítja, építi, védi azokat. A hajátültetés érzéstelenített területről érzéstelenített területre történik, teljesen fájdalommentes.

FUE-DHI, FUE Hajbeültetés Technika

FUE hajbeültetés implanterFollicular Unit Extraction, azaz a „hajtüszőegységek kihúzása” (follikuláris egység, follicular unit, tehát a hajhagymák természetes, 1-4 hagymából álló csoportjai).

 

A FUE technikát 1992-ben publikálták, azóta számos gyakorlati újítással egészült ki. A mi módszerünk megfelel alapjaiban a FUE -nak, de a különböző adottságú bőr- és hajhagyma szerkezet tekintetében mindig a legmegfelelőbb technikai változatot választjuk. Így például lehetőség szerint motoros, vagy kézi hajkinyerési módszert alkalmazunk.

 

Direct Hair Implants, azaz „közvetlen hajbeültetés”. Ugyanúgy a FUE technikán alapszik, viszont a beültetéshez speciális implanter, beültető szerkezet áll rendelkezésre. A mi orvosaink általában szintén implanterrel dolgoznak.

A hajátültetés, hajbeültetés története

Több mint ötven évvel ezelőtt egy bőrgyógyászati klinikán dolgozó orvos kutatásai során azt vizsgálta, hogy ha bőrszövetet ültet át egyik helyről a másikra, akkor a bőrszövet eredeti tulajdonságait őrzi meg, vagy alkalmazkodik új helyéhez. Az így átültetésre került néhány hajhagyma az új helyén egészséges hajszálakat termelt.

 

Volt a klinika páciensei közt egy úr, akinek igencsak hiányos volt a hajzata, és kérlelni kezdte az orvost, hogy próbáljon meg tenni valamit, akármit, amivel az ő problémáján enyhíteni tudna. Az egyik legkorábbi hajátültetés történt meg ezután, elméleti alapjául szolgálva a mostani, művészetet és mértani pontosságot ötvöző lehetőségeknek.

 

Hajat nyerni a legerősebb, legellenállóbb területről, majd aprólékos gonddal elhelyezni a kijelölt bőrben: erről szólt az ötven év a hajátültetés történetében.

 

Először a strip módszer alakult ki. Ennek segítségével a jó adottságú hajas fejbőr darabot kivágva és felaprítva jutottak az értékes hajhagymákhoz, majd több mint tíz évvel ezelőtt, 1992-ben a FUE technika. Ennek alapja a természetes csoportokban található hajhagymák egyesével történő kiemelése.

 

A világ számos pontján folyamatosan újabb és újabb hajbeültetési technikákkal, ötletekkel egészítik ki a klasszikus hajtranszplantációs alapokat a hajátültetés elkötelezettjei. Intézetünkben az orvosi team szintén használ egyedi hajbeültetési technikákat, a páciens fejbőr adottságainak megfelelően.