Hajmax hajbeültetés | E-mail: info@hajmax.hu

Hajbeültetés

A Hajbeültetés menete

1. A hajhagymák elkülönítése

A hajhagymák elkülönítéseAz egészséges ember hajszálainak száma a fej méretétől függően 90.000 és 140.000 között mozog. Ez 1 cm2 területen nagyjából 120-200 hajszálat jelent. A tarkótájék átlagosan 260 hajszál/cm2 sűrű. Ebben, az átlagosnál jóval dúsabb hajzattal fedett, tarkó feletti sávban található DHT-érzéketlen hajhagymák a hajbeültetés legértékesebb alanyai. Vastag, erős hajszálakat termelnek, és hormonellenálló tulajdonságukat az átültetés során is megőrzik.

 

Ezen a részen jelöljük ki az egyedileg megtervezett nagyságú és alakú kivételi területet (donor terület). A bőr itt helyileg kiválóan érzésteleníthető, ezért nincs szükség altatásra. A hajbeültetési beavatkozás első lépéseként a fejbőr 1-4 hajszálat tartalmazó természetes hajhagymacsoportjai köré maximum 1 mm átmérőjű, vékony falú, éles szélű körkés segítségével szövethengereket képzünk. A körkés két altípusát alkalmazzuk: manuális, vagy kézi eszközt és gépi, vagy automatizált kiszedőt. Klinikánkon mindkét módszer elérhető.

2. A szövethengerek feldolgozása

A szövethengerek feldolgozásaA hajhagyma csoportokat tartalmazó szövethengereket (graft) eredeti helyükről kiemeljük, ezután mikroszkóp alatt előkészítjük azokat a beültetésre. A szövethengerek a feldolgozás során tisztábbá, áramvonalasabbá válnak.

 

A feldolgozás során a hajhagymák száma minden szövethengerben pontosan megállapítható. A graftokat az asszisztens osztályozza a hajhagymák száma szerint, majd szétosztja egy négyosztatú petri csészébe. Amikor a tároló megtelt, megszámolja, hogy melyik típusú graftból mennyi van, így kapjuk meg a kiemelt hajszálak számát.

3. A szövethengerek beültetése

A szövethengerek beültetéseA hajbeültetés szintén helyi érzéstelenítésben történik. A páciens egyéni igényei, és a szakember tapasztalata alapján kialakítjuk a hajhagyma csoportok lehető legjobb eloszlását, meghatározva a leendő hajszálak irányát, meredekségét, sűrűségét a fogadó terület minden részén. Ezek után implanter segítségével behelyezzük a szövethengereket a kijelölt területekre.

 

Eredmények és gyógyulás

Gyors gyógyulás, jó hatásfok

Mivel a szúrtechnikás hajátültetés egészen kicsi sebzések során képes kitermelni az átültetendő hajcsoport mennyiséget, az adó területen a sebek rendkívül gyorsan begyógyulnak. A beavatkozás nem igényel intézeti bennfekvést. Van, aki a beavatkozás másnapján már dolgozni megy.

 

A szövethengerrel védett hajhagymák nagyon kicsi eséllyel sérülnek a hajbeültetés beavatkozás során. Ezzel a módszerrel átültetve a hajhagymák 97%-a új hajszálat termel a fogadó területen.

 

Az új haj erős, teljes értékű, a mindennapokban és a fodrászati gyakorlatban is ugyanúgy kezelhető, mint a hajzat többi része.

 

A kopaszság vége?

A kopaszság vége - Családi lapManapság egyre korábban következik be az arra hajlamos férfiaknál a kopaszodás. Míg 15-20 évvel ezelőtt az uraknak viszonylag későn, a harmincas éveik közepén kellett számolniuk a hajveszteséggel, addig a mai huszonévesek közül már sokaknak gyérül a frizurája.
Valószínűleg ez is egyfajta civilizációs betegség, amelyet kiválthat a stressz, a környezetszennyezés, vagy akár az a tény, hogy ez a generáció kiskora óta napi több órát töltött az akkor még igencsak károsan sugárzó tévé- és számítógép-képernyők előtt. A legfontosabb tényező azonban az öröklött hajlam. Sokan úgy tartják, anyai ágon öröklődik, mások szerint bármelyik szülőtől megkaphatjuk. Elterjedt nézőpont, hogy a férfias hajhullásért egy DHT (dihidrotesztoszteron) nevű hormon a felelős. Ez károsítja a fejtetőn található hajhagymákat, melyek sorvadni kezdenek, mígnem végleg elhalnak. Egyes tudósok azonban azt állítják, hogy a PGD2 nevű enzimet kell okolnunk, mely állítólag arra utasítja a hagymákat, hogy többé ne termeljenek új hajszálakat. Mások szerint a fejbőrben található őssejtek a hibásak, egy idő után ugyanis nem fejlődnek tovább, aminek következtében a hajtüszősejtek utánpótlás nélkül maradnak, és a hajnövekedés leáll.

Csodaszerektől a beültetésig
Mind ez idáig nem sikerült olyan megoldást kifejleszteni, amely teljesen megállítaná, netán visszafordítaná a folyamatot. Ezer és egy, elképesztő eredménnyel kecsegtető csodaszer van forgalomban, válogathatunk természetgyógyászati készítmények és profi kutatócsoportok által kifejlesztett kenceficék közül, sőt, olyan spray-ket is beszerezhetünk, amelyek a fejbőrre fújva azt a látszatot keltik, mintha dús hajkoronánk lenne. Ha valakinek azonban tényleg nagyon fáj a szíve gyérülő frizurája miatt, és fejbőrét mindenképpen újra be szeretné népesíteni hajjal, annak jelenleg csak egyetlen biztos megoldás kínálkozik: a hajbeültetés. A beültetéssel foglalkozó szakorvosok a graftokat (vagyis a kis bőrszigeteket,melyek egy-öt hajszálból álló hajtüszőegységeket tartalmaznak) legtöbbször a tarkón vagy a hátsó hajvonalon található területről nyerik ki, az itt található hajhagymák ugyanis nincsenek kitéve a sorvadás és elhalás veszélyének.
Fájdalommentes műtét
Ma a legkorszerűbb hajbeültetési technika a FUE módszer, amely során egy eszközzel kör alakú bemetszést ejtenek a bőrön a tüszőegység körül, elválasztva azt a körülötte lévő szövetektől. Ennek nyomán pontszerű, körülbelül 1 mm nagyságú sebek keletkeznek, melyeknek helyén kicsiny fehér pontok maradnak, miután teljesen begyógyulnak a műtétet követő hét-tíz napon belül. Az így kinyert graftok átkerülnek a bőrfelületre, ahol szükség van rájuk. Itt apró bemetszéseket ejtenek, ezekbe ültetik a hajhagymákat. Az, hogy a beavatkozás mennyi időt vesz igénybe, a beültetendő graftok mennyiségétől függ. Mindenképpen ezres nagyságrendekben kell gondolkodni, ha megfelelő sűrűséget akarunk elérni. Az interneten fellelhető blogok alapján vannak, akik megúszták egy kétszer nyolc órán át tartó beavatkozással, de akadt olyan is, akinek három egymást követő napon kellett bemennie a klinikára.
A személyes beszámolókból az is kiderült, hogy a műtét fájdalommentes, inkább az utóhatásai kellemetlenek, mint például a hegesedő, megdagadó fejbőr, meg az, hogy ügyelni kell, nehogy a beültetett területet bármilyen fizikai hatás érje. Különösebb utókezelést nem igényel, mindössze sz orvos által felírt készítményeket kell használni. Ha felkészülünk a műtéttel járó kisebb kellemetlenségekre, csupán annyi a dolgunk, hogy a zsebünkbe nyúljunk, Magyarországon ugyanis egy átlagos hajbeültetés legkevesebb félmillió forintba kerül.

Dr. Matthaeidesz HenriettaKiknek nem ajánljuk?


A hajbeültetést nem javasoljuk olyan gyulladásos bőrbetegségek esetén, amelyek fokozott hajhulláshoz vezetnek. Ám a viszonylag gyakori, a bőr faggyúmirigyeinek túlzott termelésével járó seborrhoeás betegségek esetén legtöbbször el lehet végezni a műtétet. Több, ebben a kórképben szenvedő páciensünk volt már, akiknél nagyon szép lett az eredmény, s a műtétet követő tizennyolcadik hónap végére a beültetett graftok 95-97%-a kinőtt és életben maradt.

A cikk a Családi Lap 2014. májusi számának 28. oldalán jelent meg, szerzője Potozky László.

Vissza a jövőbe 1. rész - avagy a robotizált hajátültetés

hajbeültető robotA robotika számos helyen és igen sokféle formában van jelen, nem csak a mindennapokban, de a gyógyászatban is. Az orvosi robotok fejlesztését az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek derekán kezdték. Kiindulási pontként az űrtechnológiában alkalmazott robotokat használták, az ezredforduló óta pedig már a világ számos országának kórházaiban a napi gyógyítás gyakorlatában is megjelentek, az apró elektromos késektől a teremnyi robotkarokig különböző fejlesztésekkel találkozhatunk. A sebészrobotok alkalmazása általában véve csökkenti a beavatkozások súlyosságát, kevesebb szövetkárosodást okoz, csökken a műtőben töltött idő és gyorsabb a betegek felépülése is.  Ezek az előnyök egyre népszerűbbé teszik a műtőrobotokat, és ma már számos kórházban megtalálhatjuk őket.

 
Ehhez hasonló 21. századi vívmány a Kalifornia államban található Restoration Robotics, Inc. találmánya az ARTAS rendszer, melyet 2011-ben fejlesztettek ki a hajátültetés beavatkozási idejének csökkentésére, a műtét technikailag könnyebbé tételére. Egy számítógépes program segítségével, az orvosi precizitást túlszárnyalva* egy robot végzi a hajcsoportok, avagy graftok (1-4 hajszálat tartalmazó szöveti egységek) kimetszését, így gyorsítva a hajátültetés hajkinyerési szakaszát.  A folliculusok fejbőrből történő kiemelése és a beültetési szakasz azonban már ugyanúgy az orvos feladata, mint a teljesen manuális FUE hajbeültetés módszer esetében.
 
Előnyei:

  • nagy felbontású digitális képalkotás

  • gyors, mikron pontosságú célzás

  • gyorsabb hajszál kinyerés és a graftok átvágási aránya jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos módszerekkel.


 
Noha az ARTAS rendszer egyértelmű technikai előrelépés jelent a hajbeültetés berkein belül, ennek ellenére Magyarországon jelenleg nincs alkalmazásban sebészrobot. Ez a készülék nagy beruházási költségének köszönhető, illetve annak, hogy önmagában a beavatkozás gyorsítása nem eredményez jobb esztétikai eredményt.
 
*Forrás: www.restorationrobotics.com/