Hajmax hajbeültetés - 1025 Budapest Szépvölgyi út 100/B. | Ingyenes konzultáció: +36 70 5 888 666 | E-mail: info@hajmax.hu

Hajbeültetés

A Hajbeültetés menete

1. A hajhagymák elkülönítése

A hajhagymák elkülönítéseAz egészséges ember hajszálainak száma a fej méretétől függően 90.000 és 140.000 között mozog. Ez 1 cm2 területen nagyjából 120-200 hajszálat jelent. A tarkótájék átlagosan 260 hajszál/cm2 sűrű. Ebben, az átlagosnál jóval dúsabb hajzattal fedett, tarkó feletti sávban található DHT-érzéketlen hajhagymák a hajbeültetés legértékesebb alanyai. Vastag, erős hajszálakat termelnek, és hormonellenálló tulajdonságukat az átültetés során is megőrzik.

 

Ezen a részen jelöljük ki az egyedileg megtervezett nagyságú és alakú kivételi területet (donor terület). A bőr itt helyileg kiválóan érzésteleníthető, ezért nincs szükség altatásra. A hajbeültetési beavatkozás első lépéseként a fejbőr 1-4 hajszálat tartalmazó természetes hajhagymacsoportjai köré maximum 1 mm átmérőjű, vékony falú, éles szélű körkés segítségével szövethengereket képzünk. A körkés két altípusát alkalmazzuk: manuális, vagy kézi eszközt és gépi, vagy automatizált kiszedőt. Klinikánkon mindkét módszer elérhető.

2. A szövethengerek feldolgozása

A szövethengerek feldolgozásaA hajhagyma csoportokat tartalmazó szövethengereket (graft) eredeti helyükről kiemeljük, ezután mikroszkóp alatt előkészítjük azokat a beültetésre. A szövethengerek a feldolgozás során tisztábbá, áramvonalasabbá válnak.

 

A feldolgozás során a hajhagymák száma minden szövethengerben pontosan megállapítható. A graftokat az asszisztens osztályozza a hajhagymák száma szerint, majd szétosztja egy négyosztatú petri csészébe. Amikor a tároló megtelt, megszámolja, hogy melyik típusú graftból mennyi van, így kapjuk meg a kiemelt hajszálak számát.

3. A szövethengerek beültetése

A szövethengerek beültetéseA hajbeültetés szintén helyi érzéstelenítésben történik. A páciens egyéni igényei, és a szakember tapasztalata alapján kialakítjuk a hajhagyma csoportok lehető legjobb eloszlását, meghatározva a leendő hajszálak irányát, meredekségét, sűrűségét a fogadó terület minden részén. Ezek után implanter segítségével behelyezzük a szövethengereket a kijelölt területekre.

 

Eredmények és gyógyulás

Gyors gyógyulás, jó hatásfok

Mivel a szúrtechnikás hajátültetés egészen kicsi sebzések során képes kitermelni az átültetendő hajcsoport mennyiséget, az adó területen a sebek rendkívül gyorsan begyógyulnak. A beavatkozás nem igényel intézeti bennfekvést. Van, aki a beavatkozás másnapján már dolgozni megy.

 

A szövethengerrel védett hajhagymák nagyon kicsi eséllyel sérülnek a hajbeültetés beavatkozás során. Ezzel a módszerrel átültetve a hajhagymák 97%-a új hajszálat termel a fogadó területen.

 

Az új haj erős, teljes értékű, a mindennapokban és a fodrászati gyakorlatban is ugyanúgy kezelhető, mint a hajzat többi része.

 

Vissza a jövőbe 1. rész - avagy a robotizált hajátültetés

hajbeültető robotA robotika számos helyen és igen sokféle formában van jelen, nem csak a mindennapokban, de a gyógyászatban is. Az orvosi robotok fejlesztését az Egyesült Államokban a nyolcvanas évek derekán kezdték. Kiindulási pontként az űrtechnológiában alkalmazott robotokat használták, az ezredforduló óta pedig már a világ számos országának kórházaiban a napi gyógyítás gyakorlatában is megjelentek, az apró elektromos késektől a teremnyi robotkarokig különböző fejlesztésekkel találkozhatunk. A sebészrobotok alkalmazása általában véve csökkenti a beavatkozások súlyosságát, kevesebb szövetkárosodást okoz, csökken a műtőben töltött idő és gyorsabb a betegek felépülése is.  Ezek az előnyök egyre népszerűbbé teszik a műtőrobotokat, és ma már számos kórházban megtalálhatjuk őket.

 
Ehhez hasonló 21. századi vívmány a Kalifornia államban található Restoration Robotics, Inc. találmánya az ARTAS rendszer, melyet 2011-ben fejlesztettek ki a hajátültetés beavatkozási idejének csökkentésére, a műtét technikailag könnyebbé tételére. Egy számítógépes program segítségével, az orvosi precizitást túlszárnyalva* egy robot végzi a hajcsoportok, avagy graftok (1-4 hajszálat tartalmazó szöveti egységek) kimetszését, így gyorsítva a hajátültetés hajkinyerési szakaszát.  A folliculusok fejbőrből történő kiemelése és a beültetési szakasz azonban már ugyanúgy az orvos feladata, mint a teljesen manuális FUE hajbeültetés módszer esetében.
 
Előnyei:

  • nagy felbontású digitális képalkotás

  • gyors, mikron pontosságú célzás

  • gyorsabb hajszál kinyerés és a graftok átvágási aránya jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos módszerekkel.


 
Noha az ARTAS rendszer egyértelmű technikai előrelépés jelent a hajbeültetés berkein belül, ennek ellenére Magyarországon jelenleg nincs alkalmazásban sebészrobot. Ez a készülék nagy beruházási költségének köszönhető, illetve annak, hogy önmagában a beavatkozás gyorsítása nem eredményez jobb esztétikai eredményt.
 
*Forrás: www.restorationrobotics.com/

A „szúrtechnikás” hajhagyma kivételek

Minden, ami nem Strip. Itthon és a közvetlen közelünkben: FUE, DHI, GHO, mi pl. HajMax-nak nevezzük a technikát, amit használunk. Mi a különbség?

Az eredeti FUE technika a FOX teszten alapszik. A FOX teszt egyfajta próbakivétel. 10-20 darab furat elkészítése után világossá válik, hogy a páciens egyedi bőr-, és hajhagyma tulajdonságai lehetővé teszik-e a gyors és jó hatásfokú kivételi munkát a klasszikus FUE alkalmazásakor.
Egyes személyeknek ülhetnek mélyebben a hajhagymáik, vagy lehetnek erősebbek a piloarrector izmok, amik a hajtüsző csoportot eredeti helyükön rögzítik (ilyen az izmocskák állítják fel a szőrt a karunkon, mikor kiráz a hideg. A piloarrector izom a hajhagymának is tartozéka). Lehet az egy hajtüsző csoporton belül halálható hajszálak közül kettő egy irányú, a harmadik meg hozzájuk képest ferde. Lehet a haj hullámos, vagy göndör, de spirálban csavarodó grafttal is találkoztunk már.
A FOX teszt öt különböző csoportba sorolja a pácienseket attól függően, hogy a klasszikus FUE technika használatakor a hajtüsző csoportok mennyire épen kerülnek elő a fejbőrből. Amennyiben az első vizsgálatkor (bizonyos tényezők tudatában, tapasztalati alapon), a FOX teszten, vagy a beavatkozás első perceiben kiderül, hogy nehéznek ígérkezik a kivétel, három lehetőség van.
1. Az orvos az általa végzett FUE kivételt egyáltalán nem tudja ajánlani páciensének. Még egyszer átgondolom a strip kivételt, vagy másik orvost keresek.
2. Az orvos jól bevált FUE-kiegészítő kivételi technikákat javasol (pl. NeoGraft, Harris-féle safe system, akár félig motorizáltan, Feller-tool, 3-step FUE, mi pedig HajMax-nak nevezzük a technikánkat, ami a Harris, a 3-step, a Feller, és két apró saját mozdulatsor variálható egyvelege. Hangsúlyoznám, hogy természetes dolognak tartom, hogy kipróbáltunk számos kiegészítő technikát, és értelemszerűen mindig azt használjuk, ami megfelel a probléma megoldására. Ez nem varázslat, vagy áttörő újítás: csak úgy lehet érdemben dolgozni, ha megfelelő a technika is.
Fontos tudni, hogy különbség van a valódi tökéletesítés, és a marketing célra összeállított állítólagos újítás között. Pl. FUE, és minden valós értéket hordozó újítás végső célja, hogy a természetes hajhagyma csoportok minél inkább egyben, sértetlenül kerüljenek kivételre. A „darabolós” megoldások akármilyen hangzatos körítéssel vannak tálalva, kisebb hatásfokúak. Ugyanígy több cég különleges oldatokkal büszkélkedik. Nincs Magyaroszágon oldat engedélyeztetve hajátültetési tároló folyadék címen. A jó ég tudja, mi van bennük. Nincsenek elérhető adatok, hogy bármiben is segítene, és hogy miben árthat. Szerintem ez nem helyes.
3. Az orvos nem tud, vagy nem tájékoztat a kivételt nehezítő egyedi hajhagyma-, és bőrkülönbségekről, és mindentől függetlenül a lehető legjobb kivételi eredménnyel kecsegteti páciensét. Nem szép dolog.