Hajmax hajbeültetés - 1025 Budapest Szépvölgyi út 100/B. | Ingyenes konzultáció: +36 70 5 888 666 | E-mail: info@hajmax.hu

immediate

Hajlegek

Supatra Nat Sasuphan, a legszőrösebb tizenévesA fejbőr termeli a leginkább látványos szőrszálakat. Ha valaki megszámolná egyesével őket, azt tapasztalná, hogy számuk 100 000 és 150 000 közé tehető. Ha a vállig érő hajat egyetlen szálként mérnénk le, akkor az akár a 30 km-es hosszúságot is elérhetné!

A legtöbb hajszállal a született szőkék rendelkeznek, a szőkék hajas fejbőrén összesen 140 ezer hajszál található. A barnák esetén 100-120 ezer, a vörösöknél pedig 90 ezer az átlag.

Ezen az irányvonalon elindulva felkutattuk, hogy milyen Guinness világ rekordok léteznek haj és szőr kapcsán.

Continue reading “Hajlegek” »

Nincs hatás mellékhatás nélkül: antidepresszánsok és hangulatstabilizálók

tabletták a hajhullás hátterében

A kedélybetegségeket a kedélyállapot zavara jellemzi, amely a magatartás, a munkaképesség, az étvágy, az alvás és a testsúly megváltozásával társul. A szélsőséges megnyilvánulások a fokozott izgalmi állapottól és túlzott jókedvtől (mánia) a súlyos depressziós állapotokig terjedhetnek. A depresszióban, amely sokkal gyakoribb, mint a mánia, a beteg tartósan szomorúvá és boldogtalanná válik. A depresszió gyakran előforduló kórkép, és bár öngyilkossághoz is vezethet, kórjóslata általában kedvező.

A depresszió kezelésére leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a hangulatstabilizálók, és antidepresszánsok. Sajnos ezek a készítmények gyakran okoznak mellékhatásként hajhullást. (Mercke és mtsi. 2000) (lásd még: gyógyszerek, amelyek hajhullást okozhatnak)

Continue reading “Nincs hatás mellékhatás nélkül: antidepresszánsok és hangulatstabilizálók” »

Urban legends: A borotválkozás erősíti-e a szőrt?

a borotválkozás erősíti a szőrtSokan úgy hiszik, hogy a borotválkozás hatására dúsabb és erősebb lesz a testszőrzet, azonban ez a megállapítás téves, ugyanis a borotválkozás során a borotva a bőr szintjében vágja le a szőrszálat, nem érinti a szőrtüszőt, arra nem fejt ki semmilyen stimulust a szőrnövekedést illetően.
Bőrünkön a szőrtüszőknek fix helye és száma van, azok genetikailag meghatározottak. Normálisan, borotválkozás mentes helyeken a szőrszálak bőrhöz közeli része vastagabb, végük felé közeledve pedig fokozatosan elvékonyodnak. A látszólagos erősödés, és a több szőr megjelenése azzal magyarázható, hogy amikor leborotváljuk például a lábunkat, a szőrszál elvékonyodott vége kerül levágásra. Így mikor a szőr elkezd nőni, a szőr vastagabb része növekszik, s a vége nem vékonyodik el, ezért tűnik vastagabbnak, és sötétebbnek. Az pedig logikusan belátható, hogy a sötétebb és vastagabb szőr jobban látszik, optikailag jobban fed.
Mindemellett fontos szempont az is, hogy két szőrtelenítési metódus között nem telik el annyi idő, hogy újra kialakuljon a vékonyabb végi rész.

Hajtipizálás (hajtípus, hajhagyma, hajszín)

A hajtípusokat többféleképpen is csoportosíthatjuk. A haj színét és formáját az ember génjei határozzák meg.

Forma szerinti csoportosítás etnikai alapon

Lissotrich: az egyenes, merev, vékony szálú és enyhén hullámos hajtípusok tartoznak ebbe a csoportba, mely főként az europid, és mongoloid népcsoportra jellemző.

Kymatotrich: haj esetén lazábban, ill. sűrűbben hullámos , valamint fürtös hajtípust különíthetünk el, főként a negrid rasszra típusos.

Ulotrich: haj göndör, csavaros, gyapjas. Alkategóriaként megkülönböztetünk lazán, közepesen, ill. sűrűn göndör és spirálisan göndör típusokat. A weddo-ausztralid népcsoport hajszerkezetének fő jellemzője.

Vegyes házasságok esetén általában a göndör, illetve hullámos haj dominál az egyenes hajszerkezet fölött. Az Európában előforduló göndör haj mutáció következménye.

Continue reading “Hajtipizálás (hajtípus, hajhagyma, hajszín)” »

Hajerősítő ételek

hajtáplálékA hajunk sok mindent elárul életmódunkról, életvitelünkről, táplálkozási szokásainkról, hajápolási módszereinkről. Ha hirtelen jelentkező változást, például hajtöredezettséget vagy évszaktól független fokozódó hajhullást észlelünk, érdemes gondosan körüljárni a lehetséges kiváltó tényezőket.

Continue reading “Hajerősítő ételek” »

Hajas fejbőr pikkelysömör

A pikkelysömör (psoriasis) minden korosztályt megbetegíthet. A világon ma mintegy 125 millióan, Magyarországon 140-200 ezren szenvednek pikkelysömörben, ebben a genetikai hátterű krónikus bőrbetegségben. Egyike a legrégebben ismert betegségeknek, már a görög, illetve római orvosok műveiben is fellelhetjük a betegség leírását.

Életkort tekintve bárki „veszélyeztetett”: csecsemőket, fiatalokat és időseket egyaránt érint. A pikkelysömör hátterében főként az immunrendszer zavara áll, kialakulását feltehetően a bőr veleszületett immunrendszerének eltúlzott reakciója indítja el.

Continue reading “Hajas fejbőr pikkelysömör” »

A szemeink rabjai vagyunk

Meg vagyok róla győződve, hogy az ember lelki irányának fejlődésére semmi sincs oly sújtó hatással, mint a külseje, és nem is annyira a külső maga, mint az a meggyőződés, hogy vonzó vagy visszataszító-e. Lev Tolsztoj

 

A szemeink rabjai vagyunk

Az evolúciós pszichológusok szerint az állatok kifejezett hajlammal rendelkeznek arra nézve, hogy a hozzájuk genetikailag megegyező társukkal barátságosan viselkedjenek, míg a genetikai különbözőséget mutató egyedek esetében félelmet és zárkózottságot közvetítenek, még abban az esetben is, ha a tőlük ily módon különböző élőlény semmilyen formában sem bántotta(1). Ezek szerint az előítélet genetikailag determinált, szerves részét képezi az evolúciós szelekciónak.
A szociálpszichológusok többsége azonban egyetért abban, hogy a humán előítéletek főként tanulás útján keletkeznek, mások attitűdjeit, viselkedését lemásolva, vagy pedig önmagunk hozzuk létre saját pszichológiai valóságunkat.

Continue reading “A szemeink rabjai vagyunk” »

Álmomban már láttalak

Álmomban már láttalak

Sigmund Freud (1856-1939) 1900-ban jelentette meg azÁlomfejtés (Traumdeutung) című korszakalkotó művét. A kötet hatszáz példányban jelent meg és kezdetben alig néhányat adtak el belőle. Azonban, ahogy a pszichoanalitikus (lélekelemző) mozgalom egyre nagyobb tekintélyre tett szert igen csak népszerűvé vált.

 

Freud elképzelése szerint álmaink korántsem fantáziánk értelmetlen, összefüggéstelen csapongása az éjszaka folyamán. Az álmok komoly jelentőséggel bírnak, tartalmat hordoznak. Egyfajta képet adnak személyiségünkről, elfojtott vágyainkról, megélt traumáinkról.

 

„Az álomfejtés az a királyi út, amellyel a szellem tudattalan működése megfejthető.” Sigmund Freud

 

Tekintettel arra, hogy központi témánk a haj, igyekeztünk összegyűjteni Krúdy Gyula álmoskönyve alapján (Álmoskönyv, 1925), hogy milyen mögöttes tartalom áll a hajjal álmodás hátterében.

Continue reading “Álmomban már láttalak” »

endofpage
endofpage Hajmax a Facebookon Hajmax YouTube Video Csatorna Hajmax a LinkedIn-en Hajmax Google+ oldala Hajmax Twitter oldala Hajmax hajbeültetés Pinterest üzenőfala