Hajmax hajbeültetés - 1025 Budapest Szépvölgyi út 100/B. | Ingyenes konzultáció: +36 70 5 888 666 | E-mail: info@hajmax.hu

immediate

Hajápolás 2. rész – Hajápolás télen

hajápolás télvíz idejénTélvíz idején a zord, szélsőséges időjárás nem kedvez nem csak a közérzetünknek, hanem hajunknak sem. Otthonunk, munkahelyünk fűtöttségének köszönhetően a légutak a száraz levegőben kiszáradnak, köhögünk, komfortérzetünk csökken. A tartósan száraz levegő nemcsak egészségünknek, hanem a hajunknak sem tesz jót, kiszáríthatja. A helytelen sapka viselés, vagy épp a nem viselése sem ideális a hajkorona egészségét illetően. Télen is ügyeljünk hajunk épségére és ápolására, s tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megóvjuk a széltől, a hideg, száraz vagy nedves levegőtől.

Continue reading “Hajápolás 2. rész – Hajápolás télen” »

A haj hormontartalma jelzi a krónikus stresszt

krónikus stresszStresszes helyzetekben – például ha kerget egy kóbor kutya, vagy egy hirtelen bekövetkező közlekedési eseményre kell reagálnunk – a stresszhez való alkalmazkodásra két, a mellékvese által termelt hormon áll a rendelkezésünkre. Egyik ezek közül a velőállományban termelődő adrenalin, a másik pedig a mellékvese kéreg részében, egyéb hormonokkal együtt keletkező kortizol nevezetű hormon.

A stresszhelyzetek kezelése e két hormon összehangolt működésének köszönhető. Az adrenalin emeli a pulzus számot, így a szív gyorsabban ver, több vér jut az izmokhoz, általa nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek. Az ehhez szükséges energiát a kortizol biztosítja: növeli a vércukor szintet, fokozza az agy glükóz felhasználását.

Eme hormonok együttes hatására képesek leszünk átugrani azt az árkot, amit azelőtt sosem.
Continue reading “A haj hormontartalma jelzi a krónikus stresszt” »

Hajlegek

Supatra Nat Sasuphan, a legszőrösebb tizenévesA fejbőr termeli a leginkább látványos szőrszálakat. Ha valaki megszámolná egyesével őket, azt tapasztalná, hogy számuk 100 000 és 150 000 közé tehető. Ha a vállig érő hajat egyetlen szálként mérnénk le, akkor az akár a 30 km-es hosszúságot is elérhetné!

A legtöbb hajszállal a született szőkék rendelkeznek, a szőkék hajas fejbőrén összesen 140 ezer hajszál található. A barnák esetén 100-120 ezer, a vörösöknél pedig 90 ezer az átlag.

Ezen az irányvonalon elindulva felkutattuk, hogy milyen Guinness világ rekordok léteznek haj és szőr kapcsán.

Continue reading “Hajlegek” »

Nincs hatás mellékhatás nélkül: antidepresszánsok és hangulatstabilizálók

tabletták a hajhullás hátterében

A kedélybetegségeket a kedélyállapot zavara jellemzi, amely a magatartás, a munkaképesség, az étvágy, az alvás és a testsúly megváltozásával társul. A szélsőséges megnyilvánulások a fokozott izgalmi állapottól és túlzott jókedvtől (mánia) a súlyos depressziós állapotokig terjedhetnek. A depresszióban, amely sokkal gyakoribb, mint a mánia, a beteg tartósan szomorúvá és boldogtalanná válik. A depresszió gyakran előforduló kórkép, és bár öngyilkossághoz is vezethet, kórjóslata általában kedvező.

A depresszió kezelésére leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a hangulatstabilizálók, és antidepresszánsok. Sajnos ezek a készítmények gyakran okoznak mellékhatásként hajhullást. (Mercke és mtsi. 2000) (lásd még: gyógyszerek, amelyek hajhullást okozhatnak)

Continue reading “Nincs hatás mellékhatás nélkül: antidepresszánsok és hangulatstabilizálók” »

Urban legends: A borotválkozás erősíti-e a szőrt?

a borotválkozás erősíti a szőrtSokan úgy hiszik, hogy a borotválkozás hatására dúsabb és erősebb lesz a testszőrzet, azonban ez a megállapítás téves, ugyanis a borotválkozás során a borotva a bőr szintjében vágja le a szőrszálat, nem érinti a szőrtüszőt, arra nem fejt ki semmilyen stimulust a szőrnövekedést illetően.
Bőrünkön a szőrtüszőknek fix helye és száma van, azok genetikailag meghatározottak. Normálisan, borotválkozás mentes helyeken a szőrszálak bőrhöz közeli része vastagabb, végük felé közeledve pedig fokozatosan elvékonyodnak. A látszólagos erősödés, és a több szőr megjelenése azzal magyarázható, hogy amikor leborotváljuk például a lábunkat, a szőrszál elvékonyodott vége kerül levágásra. Így mikor a szőr elkezd nőni, a szőr vastagabb része növekszik, s a vége nem vékonyodik el, ezért tűnik vastagabbnak, és sötétebbnek. Az pedig logikusan belátható, hogy a sötétebb és vastagabb szőr jobban látszik, optikailag jobban fed.
Mindemellett fontos szempont az is, hogy két szőrtelenítési metódus között nem telik el annyi idő, hogy újra kialakuljon a vékonyabb végi rész.

Hajtipizálás (hajtípus, hajhagyma, hajszín)

A hajtípusokat többféleképpen is csoportosíthatjuk. A haj színét és formáját az ember génjei határozzák meg.

Forma szerinti csoportosítás etnikai alapon

Lissotrich: az egyenes, merev, vékony szálú és enyhén hullámos hajtípusok tartoznak ebbe a csoportba, mely főként az europid, és mongoloid népcsoportra jellemző.

Kymatotrich: haj esetén lazábban, ill. sűrűbben hullámos , valamint fürtös hajtípust különíthetünk el, főként a negrid rasszra típusos.

Ulotrich: haj göndör, csavaros, gyapjas. Alkategóriaként megkülönböztetünk lazán, közepesen, ill. sűrűn göndör és spirálisan göndör típusokat. A weddo-ausztralid népcsoport hajszerkezetének fő jellemzője.

Vegyes házasságok esetén általában a göndör, illetve hullámos haj dominál az egyenes hajszerkezet fölött. Az Európában előforduló göndör haj mutáció következménye.

Continue reading “Hajtipizálás (hajtípus, hajhagyma, hajszín)” »

Hajerősítő ételek

hajtáplálékA hajunk sok mindent elárul életmódunkról, életvitelünkről, táplálkozási szokásainkról, hajápolási módszereinkről. Ha hirtelen jelentkező változást, például hajtöredezettséget vagy évszaktól független fokozódó hajhullást észlelünk, érdemes gondosan körüljárni a lehetséges kiváltó tényezőket.

Continue reading “Hajerősítő ételek” »

Hajas fejbőr pikkelysömör

A pikkelysömör (psoriasis) minden korosztályt megbetegíthet. A világon ma mintegy 125 millióan, Magyarországon 140-200 ezren szenvednek pikkelysömörben, ebben a genetikai hátterű krónikus bőrbetegségben. Egyike a legrégebben ismert betegségeknek, már a görög, illetve római orvosok műveiben is fellelhetjük a betegség leírását.

Életkort tekintve bárki „veszélyeztetett”: csecsemőket, fiatalokat és időseket egyaránt érint. A pikkelysömör hátterében főként az immunrendszer zavara áll, kialakulását feltehetően a bőr veleszületett immunrendszerének eltúlzott reakciója indítja el.

Continue reading “Hajas fejbőr pikkelysömör” »

endofpage
endofpage Hajmax a Facebookon Hajmax YouTube Video Csatorna Hajmax a LinkedIn-en Hajmax Google+ oldala Hajmax Twitter oldala Hajmax hajbeültetés Pinterest üzenőfala